lördag 18 april 2009

Nu ÄR det krig i tomteskogen.

Min svärmor är allt bra gullig. Hon ringde vid lunchtid och berättade för Daniel att hon sett hans vackra fru i tidningen. " -Bilderna blev ju jättebra!". Hon är så fin.

Jag hoppas att fler än jag läst artikeln, och inte bara kollat på bilderna. Å andra sidan är de inte dumma de heller. Den som väljer bilder till tidningen har valt en bild på politikern Herr Flaskbotten "Ingen retur" som är så...o-smickrande att den får bilden på mig att framstå som en idolbild av Miss Universum. Doktorn, fastnade inte på bild.

Denne, alltså doktorn (som i verkligheten är en trevlig prick) har fått lämna en kommentar där han menar att han aldrig hört talas om det aktuella patientfallet som jag berättar om, där en patient fick ett hjärtstillestånd, ambulansen inte kunde komma och patienten avled. Strike 1.
Doktorn menar vidare att sjuksköterskor visst får ge adrenalin. Tydligen känner han inte till att sköterskorna på hans sjukhus inte är utbildade i A-HLR, vilket innefattar akutläkemedel såsom adrenalin. Strike 2.
Till slut klämmer Doktorn till med att hjärtstillestånd händer så sällan, så sällan, på sjukhuset. Det är mycket möjligt, men senast jag kollade så räckte det med en enda gång för att ett liv ska sippra ut ur kroppen, sväva upp genom taket och försvinna bort i natten och aldrig mera komma tillbaka till den kropp som alldeles nyss tillhörde någons mamma eller pappa, syster eller bror, make eller fru. Medan ambulansen är någon annanstans och till slut kommer, ligger redan den döde under ett lakan med stela ögon, samtidigt som jag pratar med en anhörig som aldrig mer får se sin närstående i livet och skriker ut sin sorg och förtvivlan i mitt öra. Men Doktorn tycks anse att det är acceptabelt eftersom det händer sååå sällan, och poängen med hela reportaget, huruvida en enda nattambulans är för lite eller inte, vill han inte uttala sig om. Strike 3.
Måtte aldrig hans egna behöva en ambulans, den kan vara fast med en 90-plussare med bröstsmärtor som redan ligger på sjukhuset.
Game over.

Även ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden, tillika högsta hönset i den politiska organisation som beslutar i frågor gällande ambulanser, läkare och annat livsviktigt häromkring har fått uttala sig i tidningen. Den folkvalde Herr Flaskbotten menar att:

  1. Det ska finnas läkare, för det har han beställt.
  2. Om ingen läkare finns på avdelningen kan man väl för tusan vända sig till jourcentralen.
  3. I ämnet ambulanser som inte dyker upp när patienterna ligger och har en släng av hjärtstillestånd, menar politikern att det kommer ju andra ambulanser, från omkringliggande orter.

...men min käre Herr Flaskbotten! I verkligheten ligger det till såhär:

  1. Beställningen tycks inte ha gått fram, och även om den har det så har Dr. Makt & Kapital inte verkställt din beställning.
  2. Jourcentralen stänger kl. 21, efter det hänvisas potentiella patienter till närmaste annan jourcentral 3 mil bort. Detta vet alla som någon gång haft ett litet barn med ont i örat eller krupp.
  3. De andra ambulanserna måste ha tillhört samma hemliga förening som läkarna Herr Andersson beställt till sjukhuset, nämligen Osynlighetskommittén, för jag såg dem inte iallafall.

Och vad anbelangar första-linjens chefer fru Piff & fru Puff som nu, citat, "är väldigt upprörda och undrar vem det kan vara som har sagt det här till tidningen" och vidare, citat, "om det är någon av er nattpersonal så kanske inte den kan jobba kvar", säger jag bara:

"Alla bildade människor vet att en journalist aldrig avslöjar sin källa. Det kan vara vem som helst. En personal, en patient, en anhörig, en ambulanskille, en räddningstjänst-kille.

Vem som helst".

Ta och kryp tillbaka under den gråsten ni kom upp från, långt därnere i lingonriset, för jag kommer fortsätta att vara en stolt och rakryggad frötall på det kalhygge vårt sjukhus utgör.

Tack mamma, jag är helt och hållet, bara din dotter.

5 kommentarer:

PÄRLOR av SKROT sa...

hejsan!!jag tycker det är superbra att sjukvården blir granskad för den är under all kritik,jag bor i sundsvall och har varit sjuk jättelänge i 4år har jag fått svåra smärtot i huvudet nästan varje dag smärtan är så hemsk att jag svimmar nästan alltid ,nu efter 4års helvete för mej och min familj ska jag äntligen på utrednig,gissa hur jag fått tiden genom att söka privat för svindyra pengar.Vården måste granskas och det rejält och ansvariga måste ställas till svars.
Kramar från Sussie

Noamaja sa...

Vackra Kerstin! Du är sååå rolig! Skriver så bra alltså! Skicka in! Humor behövs för att förstå allvarliga problem, det tyder på intelligens;-)

Kram, A

Fröken Tindra sa...

Fortsätt att stå på dig! Du är jättestark som verkligen står upp för det du tror på!! Jag håller på dig!! Låter ju inte klokt det där...
Stor Kram!!

Gunilla sa...

Såg inslaget och läst dina inlägg. Du är så himla häftig! Är så stolt över att kunna kalla dig min lillasyster!!

(Innan det var klart att det var du som var källan kan jag meddela att det finns något som heter efterforskningsförbud i grundlagen, vilket innebär att en myndighet eller annat allmänt organ inte får försöka ta reda på en källa till en artikel eller liknande)

Kramar!!!

Kerstin sa...

Fast det var inte jag som var källan!!!